Direct naar de evaluatie vragenlijst (sluitingsdatum 31 maart 2025)
Inleiding
In maart 2019 werd de eerste versie van de Veldnorm Evenementenzorg (VNEZ, veldnorm) gepubliceerd. Vanwege de COVID-pandemie en omstandigheden nadien heeft de geplande revisie van de VNEZ nog niet plaatsgevonden. De VNEZ wordt door veel veldpartijen onderschreven en wordt inmiddels breed toegepast in het veld. Daarnaast gebruiken gemeenten en GHOR de VNEZ bij de vergunningverlening voor evenementen en hanteert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de VNEZ als toetsingskader voor de evenementenzorg. De VNEZ heeft kaders gebracht ter verbetering van de kwaliteit van zorg op evenementen. Op basis van ervaringen uit de praktijk en veranderingen in wet- en regelgeving, is de VNEZ aan evaluatie en revisie toe. In 2025 zal de VNEZ worden geëvalueerd en aangepast worden aan de actualiteit.
Van wie is de veldnorm?
De VNEZ is van het veld. Dat wil zeggen dat de inhoud van de veldnorm bij de ontwikkeling is opgehaald bij het veld en door de projectgroep (nu: Stichting Veldnorm Evenementenzorg Nederland) is verzameld en verwerkt tot het nu bestaande document. De inhoud is via internetconsultaties regelmatig bij het veld getoetst en vervolgens vastgesteld als versie 1.0. Op de website van de veldnorm is een lijst te vinden van alle partijen die hebben aangegeven de veldnorm formeel te onderschrijven. Daarnaast is er een aantal relevante medische beroepsverenigingen en andere belangenorganisaties die de veldnorm onderschrijven.
Concreet betekent dit dat de veldpartijen de inhoud van de veldnorm bepalen, mits de meerderheid het eens is met de inhoud en de inhoud niet in strijd is met vigerende wet- en regelgeving. Daarnaast dient de inhoud van de veldnorm bij te dragen aan ketenzorg, dat wil zeggen dat de zorg die op een evenement wordt geleverd aansluit op overdracht aan huisartsenzorg, ambulancezorg en ziekenhuiszorg. Dit wordt geborgd door de veldnorm voor te leggen aan relevante medische beroepsverenigingen. Soms kan een minderheidsstandpunt toch in de veldnorm worden opgenomen, onder de voorwaarde dat er zwaarwegende belangen zijn die bijdragen aan de veiligheid en de kwaliteit van de zorgverlening.
Evaluatietraject
De evaluatie en revisie van de veldnorm zal grofweg dezelfde stappen volgen als bij de ontwikkeling van de eerste versie van de veldnorm. Hierbij worden de volgende fases gevolgd:
- Ophalen van evaluatiepunten bij de veldpartijen via de online vragenlijst (sluitingsdatum 31 maart 2025).
- Verwerken van de evaluatiepunten uit online vragenlijsten en uit tussentijdse reacties vanuit het veld (april 2025).
- Werkgroepen met vertegenwoordigers van het veld gaan op thema’s aan de slag met de evaluatiepunten en doen aanbevelingen voor de revisie van de veldnorm (verwacht mei 2025)
- Internetconsultatie waarbij de aanbevelingen van de werkgroepen worden getoetst bij de veldpartijen (verwacht juni 2025).
- Verwerken van de internetconsultatie en schrijven van het eerste concept van de revisie van de veldnorm.
- Internetconsultatie waarbij het concept bij de veldpartijen wordt getoetst (verwacht augustus 2025).
- Verwerken van de laatste opmerkingen.
- Voorleggen van het concept aan relevante medische beroepsverenigingen en andere belangenorganisaties (verwacht september 2025).
- Vaststellen en publicatie van versie 2.0 van de veldnorm (verwacht september-oktober 2025).
Voor elke stap wordt vooraf een deadline bepaald, de genoemde data hierboven geven een indicatie. Voortgang en blijven aansluiten bij de praktijk gaan voor diepgang en overleg over details.
Stichting Veldnorm Evenementenzorg Nederland
Op 12 december 2024 is Stichting Evenementenzorg Nederland opgericht, met als hoofddoel het verbeteren en borgen van de kwaliteit van evenementenzorg. Deze stichting komt voort uit de projectgroep. De oprichting van de stichting heeft als doel te zorgen voor een stevige basis onder de veldnorm en om de continuïteit van de veldnorm op de lange termijn te borgen. Bij de oprichting bestond het bestuur uit de huidige projectgroepleden, maar wordt uitgebreid met nieuwe leden vanuit belangenorganisaties vanuit het veld. De rol van het bestuur is om het proces rondom de evaluatie en revisie van de veldnorm te begeleiden en om relevante partijen bij elkaar te brengen. Daarnaast heeft de stichting als doel om kennis over evenementenzorg te verbeteren.
Wie houdt toezicht op het proces?
Omdat er veel verschillende partijen betrokken zijn bij evenementenzorg en er verschillende -soms conflicterende- belangen spelen, wordt er een Raad van Advies ingesteld. Hierin hebben vertegenwoordigers van veldpartijen en belangenverenigingen zitting. De Raad van Advies kan gevraagd en ongevraagd adviezen geven aan het bestuur en aan de werkgroepen. Indien er geen consensus is over een voorgestelde aanpassing, dan kan de Raad van Advies hierover een besluit nemen.
De Raad van Advies kan bestaan uit:
- Onafhankelijke voorzitter
- Vertegenwoordigers van brancheverenigingen
- Vertegenwoordigers Landelijk Overleg EHBO Koepels (LOEK)
- Algemeen lid Evenementenzorgorganisatie (EZO)
- Algemeen lid Evenementenzorgorganisatie (EZO)
- Vertegenwoordigers van de ambulancezorg
- Vertegenwoordigers van relevante medische beroepsverenigingen
- Vertegenwoordigers GGD GHOR Nederland
Klankbordgroepen revisie
Om de revisie van de veldnorm gestructureerd te laten verlopen zal er een aantal klankbordgroepen worden ingesteld, die op thema de commentaren bespreken en een advies vormen.
De klankbordgroepen die op dit moment worden gevormd zijn:
- Klankbordgroep Juridische aspecten evenementenzorg
- Klankbordgroep Medisch managers evenementenzorg (MME)
- Klankbordgroep EHBO (operationeel)
- Klankbordgroep EZO Eerste Hulp (aanbieders/bestuurders)
- Klankbordgroep EZO Medisch
- Klankbordgroep Zorgniveau Basiszorg
- Klankbordgroep Zorgniveaus Spoedzorg en Medische zorg
- Klankbordgroep Specialistische Spoedzorg
Mogelijk veranderen de thema’s van de klankbordgroepen nog naar aanleiding van de aangedragen evaluatiepunten.